Ziarul din ziare online » Economie
Economie

Viitorul euro depinde de deciziile care se vor lua astazi si maine la Bruxelles

Liderii europeni încep astăzi un summit extraordinar de două zile la Bruxelles pentru a elabora o strategie de urgenţă pentru salvarea euro. În joc este chiar viitorul monei unice europene şi a uniunii monetare. Deocamdată, pe masa negocierilor sunt patru propuneri de care depinde întreaga UE.

Cele mai cautate jucarii pentru sarbatorile de iarna

Retailerii de jucării se bucură în preajma sărbătorilor de iarnă de cea mai mare cerere din an. Cei mai mulţi dintre distribuitori mizează pe jucăriile noi aduse pe piaţa românească anul acesta.

Singura amenintare pentru Romania - dependenta prea mare de UE

România ar trebui să-şi reducă dependenţa de zona euro, care este singura ameninţare legată de evoluţia economiei româneşti în 2012, a declarat astăzi Raluca Alexandru, director al băncii HSBC din Elveţia.

Salariul mediu net a scazut in luna octombrie

Câştigul salarial mediu nominal net a fost în luna octombrie de 1.457 lei, în scădere faţă de luna anterioară cu 7 lei (-0,5%), valorile cele mai ridicate înregistrându-se în servicii de tehnologia informaţiei (3.688 lei), iar cele mai mici în hoteluri şi restaurante (872 lei).

Proiect reclamat la U.E. de pescarii din Delta Dunarii

Guvernul a aprobat ieri indicatorii tehnico-economici pentru obiectivul de investiţii Bursa de Peşte din Tulcea, prima investiţie de acest tip din România în sectorul piscicol. Valoarea totală a investiţiei este de aproximativ 28 milioane lei. Proiectul este contestat de asociaţiile de pescari din Delta Dunării

Bugetul ANI avizat negativ la comisiile parlamentare

Comisiile juridice ale Parlamentului au dat, luni, un aviz negativ la proiectul de buget al Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI) pentru anul 2012.

Preturile la apartamente continua sa scada

Preţul mediu cerut pentru apartamente, în luna noiembrie, la nivel naţional, a ajuns la 1.024 euro/mp util, valoare aproape identică cu cea înregistrată în octombrie 2011, conform analizei site-ului imobiliare.ro.

Angajatii de la stat ar putea scapa de plata impozitelor

Angajaţii de la stat ar putea scăpa de plata impozitelor până în anul 2016, dacă aleşii votează un proiect de lege în acest sens.

Belgia va ridica restrictiile impuse romanilor pe piata muncii

Restricţiile impuse lucrătorilor români şi bulgari pe piaţa forţei de muncă belgiene ar urma să fie ridicate de la 1 ianuarie anul viitor, după ce regiunea flamandă, cea care susţinea restricţiile, şi-a revizuit poziţia, notează EurActiv, citat de Agerpres.

Liderii UE vor decide salvarea sau disparitia monedei unice

Soarta monedei unice şi totodată viitorul proiectului European vor fi decise în ultimele trei zile ale acestei săptămâni. Miercuri  7 decembrie, Parlamentul Elen va vota bugetul pe 2012. Joi 8 decembrie, va avea loc o primă întâlnire între preşedintele Franţei şi Cancelarul Germaniei, şi va începe summitul UE de la Bruxelles.

UE ne trimite bani in avans pentru proiectele europene

La cererea României, Uniunea Europeană a acceptat să crească rata de cofinanţare pentru proiectele finanţate prin Fondul European de Dezvoltare Regională.

Forta de munca din Romania a devenit mai scumpa

În trimestrul al treilea al acestui an, costul orar al forţei de muncă în formă ajustată (după numărul zilelor lucrătoare) a înregistrat o rată de creştere de 3,55% faţă de trimestrul precedent şi de 10,00% faţă de acelaşi trimestru al anului anterior, potrivit datelor INS.

Euro ar putea cobori la 4 lei in trimestrul I din 2012

Implementarea IFRS va elibera în piață circa un miliard de euro până la sfârșitul lunii martie, fapt care va conduce la aprecierea leului până la nivelul de 4 lei pentru un euro.

Ce se intampla cu Europa daca se destrama zona euro

Marile bănci de pe Wall Street scriu deja scenarii cu privire la evoluţia monedei euro, în cazul în care unele ţări vor ieşi din uniunea monetară. Niciunul nu este încurajator.

Cele mai valoroase companii controlate de antreprenori romani

RCS&RDS, Banca Transilvania şi In­teragro sunt cele mai va­lo­roase companii de­ţinute de antreprenori locali, fiind evaluate la aproape 1,2 mld. euro, potrivit anuarului "Top 100 cele mai valoroase companii din România", realizat de ZF şi casa de investiţii Capital Partners.

Reguli mai stricte la Bruxelles

De la 1 ianuarie 2012, eurodeputaţii găsiţi a fi în conflict de interese vor putea fi sancţionaţi inclusiv cu retragerea mandatului. Totodată, se înăspresc restricţiile referitoare la activităţile pe care le pot desfăşura membrii Parlamentului European.

Merkel recomanda nemtilor sa nu uite sacrificiul facut de romani

Germanii trebuie să conştientizeze sacrificiile populaţiei statelor UE din afara zonei euro, precum ţările baltice, Bulgaria şi România, care contribuie la stabilitatea euro şi nu primesc atât de multă atenţie.

Zona Euro va fi in recesiune in prima jumatate a anului viitor

Analiştii financiari de la Standard&Poor's se aşteaptă la o recesiune uşoară în prima jumătate a lui 2012 în Zona Euro şi au redus previziunile de creştere economică pentru mai multe ţări.

Rezervele valutare ale BNR au scazut în noiembrie

Rezervele valutare la BNR au scăzut în noiembrie cu 454 de milioane euro, de la 32,2 miliarde euro la 31,7 miliarde euro, într-o perioadă în care dealerii băncilor au suspectat frecvent banca centrală că a intervenit pe piaţa valutară prin vânzări indirecte de euro pentru a susţine moneda naţională.

Bursele mondiale au crescut încurajator în ultima săptămână

Cu toate că atmosfera este precaută înainte de publicarea raportului lunar asupra pieței muncii din Statele Unite, bursele au început ziua puternic.

Noua Clasa M de la Mercedes-Benz si BMW X5

Pe hârtie, noul Mercedes-Benz ML 350 BlueTEC 4Matic stă mai bine decât BMW X5 xDrive30d. Bătălia finală se va da însă pe şosea.

Asmita nu lasa la pret nici in insolventa

Cel mai scump ansamblu rezidenţial din România, Asmita Gardens, declarat insolvent în 7 octombrie, a intrat din nou în atenţia cumpărătorilor, după nouă luni de blocaj în vânzări.Primul cumparator a  plătit: 127.000 euro.

Guvernul nu poate recupera peste un miliard de dolari din creantele Bancorex

Guvernul nu poate recupera peste un miliard de dolari din creanţele Bancorex, sumă care să fie vărsată la buget, iar autorităţile se justifică invocând argumente hilare, precum lipsa banilor pentru deplasări, plicuri poştale şi timbre şi transmiterea unor informaţii eronate către proprii executori.

Europa e pe cale sa creeze o uniune bugetara

Cancelarul german, Angela Merkel, a declarat astăzi, în Bundestag, că Europa este pe punctul de a implenta o uniune bugetară.

Romania este norocoasa ca nu a aderat mai devreme la euro

Prezent la Gala ZF, editorialistul de la Financial Times Wolfgang Munchau crede că România este "norocoasă" că nu a aderat mai devreme la euro, cu o economie nepregătită.

Brazi ieftini de la Directia Silvica

Deşi mai sunt trei săptămâni până la sărbătoarea Crăciunului, Direcţia Silvică a început să vândă brazii ce vor împodobi casele vrâncenilor.

Pretul graului in continua scadere

Preţul grâului a scăzut semnificativ în această toamnă ca urmare a producţiei record obţinute de România. Scăderea ar putea continua în următoarele luni, aşa că avantajaţi vor fi agricultorii care îşi permit să ţină cerealele în depozite până aproape de următoarea recoltă.

Sarkozy vrea un nou tratat UE bazat pe propuneri franco-germane

Preşedintele francez Nicolas Sarkozy s-a pronunţat joi pentru un "nou tratat" care să "refondeze Europa" pe baza unor propuneri franco-germane, într-un discurs foarte aşteptat asupra crizei zonei euro, cu opt zile înaintea unui summit crucial.

Criza a redus rata de înfiintare de companii noi

Un studiu realizat de Fundaţia Post-Privatizare în rândul antreprenorilor şi managerilor la nivel naţional scoate la iveală schimbările pe care le-a adus criza în gestionarea afacerilor.

Televiziunea RTV a lui Sebastian Ghita isi modifica denumirea în Romania TV

Televiziunea de ştiri RTV, controlată de Sebastian Ghiţă, îşi va modifica denumirea în România TV, potrivit unei decizii luate, marţi, de Consiliul Naţional al Audiovizualului, care a aprobat o solicitarea în acest sens primită de la societatea Ridzone Computers SRL.Ziarul de azi